Meditatia – Cum si de ce sa facem asta?

Meditatia mi se parea inainte o pierdere mare de timp. Mereu imi puneam intrebarea cum te poate ajuta sa stai degeaba cateva minute in a devenii mai bun? Adica din ce stiu eu, daca vrei sa obtii ceva, trebuie sa actionezi. Si asa si este, dar pentru a ne atinge obiectivele avem nevoie de autocontrol, iar meditatia pare sa fie cheia spre obtinerea acestuia.

Am inceput sa meditez acum cateva luni, iar principalul motiv a fost descoperirea unui video pe aceasta tema (https://www.youtube.com/watch?v=mMMerxh_12U) ce a reusit sa declanseze aceasta dorinta in mine. Ce am facut a fost sa-i dau o incercare, insa daca urma sa fac asta, trebuia sa o fac corect. Asa ca am inceput sa meditez in jur de 10 minute pe zi, 5 dimineata cand ma trezeam si 5 seara inainte de culcare.

Cum sa meditezi?

Pai e relativ simplu. Cel putin in teorie 😀 . Tot ce trebuie sa faci e sa iti setezi temporizatorul de pe telefon, sa te duci intr-o camera sau un loc linistit si lipsit de distrageri, sa te pui intr-o pozitie de yoga sau una comfortabila, sa inchizi ochii si sa nu te mai gandesti la nimic. Si prin asta se intelege absolut nimic. Ideal ar fi sa intrii intr-o stare in care singura chestie pe care o mai observi este doar respiratia ta (acesta fiind si lucrul pe care trebuie sa te concentrezi).

La inceput o sa vezi ca o sa fie foarte dificil. Iti vor veni in minte o tona de idei/ganduri legate de absolut orice si o sa dureze mult pana vei invata cum sa scapi de ele. Singura cale pentru a reusii sa faci asta cum trebuie este sa persisti cu sesiuni de meditatii zilnice.

Beneficiile meditatiei

Stiu ca esti sceptic. Si eu am fost. Dar acum ca fac asta imi dau seama cat de important este si vreau sa continui.

Stiai ca multe din celebritatile americane mediteaza zilnic? Nici eu, am aflat asta de curand din clipul urmator: https://www.youtube.com/watch?v=xuHpbGrJdb4 😀 . Recunosc ca si acest clip a contribuit la increderea mea fata de acest obicei iar primul meu instinct a fost sa ma gandesc ca daca vreau sa ma indrept in directia lor ar fi bine sa incep sa copiez unele din obiceiurile pe care acestia le au in comun.

De la jumatatea lui august am inceput sa meditez zilnic (cred ca am ratat 2/3 zile) si pot spune ca principalele beneficii pe care le-am observat sunt urmatoarele:

  • Esti mai constient de tine, de ceea ce faci si cum ii afecteaza asta pe cei din jurul tau.
  • Observi mult mai usor diferite comportamente/trasaturi ale celorlalte persoane.
  • Castigi foarte mult autocontrol si inveti cum sa nu te panichezi si sa faci fata in situatiile de criza.
  • Te relaxeaza

Daca nu te-am convins, te rog sa ma lasi sa-ti mai povestesc si o mini-experienta de acum cateva saptamani cand am fost la Edenland. Pentru cine nu stie, Edenland este un parc de aventura la 20 de minute de Bucuresti, cu trasee prin copaci, catarari, paintball si multe altele.

Am fost acolo impreuna cu un prieten iar principala mea motivatie a fost infruntarea fricii de inaltime (pentru mine asta e cea mai mare frica, chiar mai mare decat public speakingul). Pe unul dintre trasee la un momentdat era un joculet ce presupunea sa mergem pe o sfoara. Am reusit sa merg cam un sfert din toata distanta, dupa care am inceput sa tremur grav si parea ca o sa-mi pierd echilibrul cu siguranta. Chiar si prietenul meu era convins ca o sa ma intorc, mai ales ca traseul era la inceput.

In acel moment am inchis ochii, am inspirat adanc, m-am relaxat, am gandit situatia, m-am uitat in jos, mi-am dat seama ca sunt legat, ca nu am ce sa patesc si ca situatia e mult mai ok decat parea in mintea mea. Deci practic exercitiul acesta facut in mod repetat, m-a invatat sa-mi pastrez calmul si sa-mi limpezesc mintea de ganduri negative sau gresite, pentru ca tot pericolul era doar in imaginatia mea. De cele mai multe ori obisnuim sa ne sabotam singuri, fara sa ne dam seama, iar prin meditatie o sa inveti sa iti eliberezi mintea si asta te va ajuta mult.

Nu cred ca mai e nevoie sa spun ca am reusit sa termin traseul! 🙂

Tu ce parere ai despre acest subiect? Crezi ca meditatia este benefica? Vei incepe sa meditezi?

Lasa-mi te rog un comentariu si da-i share articolului daca ti-a placut 😀 .

De asemenea, ai putea dori...

3 răspunsuri

  1. Barosanul spune:

    Meditația da senzația!!!

  2. Grigore Daniela spune:

    Cu siguranta te ajuta meditatia ,de fapt FACI CEVA PTR.TINE.Am citit de curind cartea Creierul lui Buda de Rick Hanson .Aici sint descrisi pasii pe care i faci ptr a atinge acea stare.

  3. Puscas ionut spune:

    Meditatia inseamna defapt auto hipnoza statea pe care o descri momentul in care nu te mai gandesti la nimic este stare de transa hipnotica si una din metodele de introducere in transa e sa te gandesti la un loc frumos si linistit si sa incerci sa nu mai realizezi nimic din ce se intampla in jurul tau decat respiratia oride cate ori ceva te distrage din gandul si locul frumos pe care til imaginezi incerci sa constientizezi inspiratia si expiratia si facand asta mai multe minute in sir o sa dispara si locul la care te gandeai si constientizarea respiratie mintea i sa se goleasca pur si simplu o sa uiti de timp si de tot asta se numeste stare de transa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *