Ce este dieta IIFYM?

Vine de la „If it fits your macros” si s-ar traduce ca si „Daca incape in recomandarile de macronutrienti”.

Dieta IIFYM presupune sa mananci orice aliment, indiferent ca este considerat sanatos sau nu, atata timp cat valorile sale nutritionale nu depasesc limitele de macronutrienti pe care ar trebui sa le consumi zilnic. Spre exemplu daca unei persoane i se recomanda sa manance 2000 de calorii si 150 de grame de proteine intr-o zi, o incalcare a dietei ar insemna sa mananci 2500 de calorii sau 200 de grame de proteine.

Desigur, limitele de macronutrienti ar trebui sa fie atat inferioare cat si superioare, pentru ca atat excesul dar si lipsa anumitor macronutrienti poate dauna organismului. Asadar daca tu mananci doar ciocolata cat sa te incadrezi in limitele pentru calorii, din punct de vedere al proteinelor te vei afla sub limita minima necesara. Astfel dieta te cam obliga sa mananci sanatos, insa ai dreptul de a alege ce mananci si poti sa iti pastrezi si niste „cheat meals” pe care poti sa le ai chiar zilnic.

Cum functioneaza dieta?

Fiecare om consuma zilnic o anumita cantitate de energie in functie de efortul depus. Aceasta energie se poate masura in kilojoule sau in calorii (1 calorie = 4.1868 Joule). Deci putem sa spunem ca fiecare om consuma zilnic un numar de calorii, in functie de metabolismul si activitatea sa. De obicei acest numar se aproximeaza cu 2000 insa el varieaza in functie de persoana destul de mult.

Cu cat esti mai mare ca si persoana (fie mai inalt fie mai gras) cu atat vei consuma mai multe calorii. La fel si daca esti activ. De exemplu, un ciclist in timpul competitiei Le Tour de France, consuma aproximativ 9000 de calorii pe etapa.

Stiind acest numar de calorii pe care corpul le consuma zilnic putem sa ne dam seama ca daca numarul de calorii din alimentele consumate intr-o zi este mai mic decat cel pe care le consuma corpul, atunci persoana va slabi sau altfel se va ingrasa. Motivul este ca daca corpul nu are de unde sa-si ia energia atunci va incepe sa se foloseasca de depozitele sale de grasime.

Asa functioneaza si aplicatia kLorii.ro care iti calculeaza automat aceste valori pe baza formulelor matematice in functie de datele personale adaugate (inaltime, greutate, data de nastere si greutate dorita) si iti ofera recomandari astfel incat sa iti atingi greutatea dorita cat mai rapid, insa intr-un mod sanatos (nu prin infometare la 1000 de calorii pe zi, pentru ca astfel de diete nu pot fi tinute mai mult de 5 zile, si oricum dupa aceea vei avea tendinta sa mananci mult mai mult si deci te vei ingrasa la loc).

Avantaje

Avantajele folosirii unei astfel de diete cuprind libertatea de a alege ce vrei sa mananci si cand vrei sa mananci, iar cel mai bun lucru dintre toate este ca poti sa-ti dai seama de rezultat imediat (daca mananci peste limite, automat vei sti ca te-ai ingrasat si vei putea sa aproximezi si cu cat, pe baza diferentei de calorii).

Exista numeroase persoane care au reusit sa obtina rezultate bune cu aceasta dieta si cel mai important au reusit sa si le pastreze, tocmai pentru ca aceasta dieta vine mai degraba ca un stil de viata si nu ca un regim strict pe care il vei urma un anumit timp, iar apoi vei reveni la vechile obiceiuri.

Te astept in sectiunea de comentarii cu experienta ta legata de aceasta dieta 😀 . Mult succes!

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Andra spune:

    Am 1.71 si 69 de kg . Am plecat de la 79/80kg. Adevarul este ca eu am putut slabi abia atunci cand eram in limita la 1000+/-200 calorii. Mentionez ca am arderile foarte lente. Iar tipul asta de slabire am realizat-o cu 1kg/saptamana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *