4 beneficii ale alergatului pe care nu le stii

Ai avut vreodata un moment de slabiciune in care din cauza plictiselii ti-ai dorit sa mananci ceva dulce sau nesanatos dar din pacate nu aveai nimic prin casa? Ai decis totusi sa iesi sa iti cumperi ceva iar pe drum ti-ai schimbat decizia?

Mie mi s-a intamplat. Am iesit cu gandul de a-mi satisface un viciu si am ajuns in situatia in care am realizat ca eu aveam nevoie defapt doar de o plimbare. Si in timp ce ma plimbam mi-am dat seama de cate beneficii imi aduce acea plimbare. Nu neaparat din punct de vedere al sanatatii fizice dar mai degraba din punct de vedere al sanatatii mentale. Si in timp ce ma plimbam si ma gandeam la aceste beneficii mi-am dat seama ca stiu un truc chiar mai bun care sa ma ajute sa ma relaxez si sa fac o activitate chiar si mai sanatoasa. Alergatul :D.

Stiu ca poate suna putin cliseic si exagerat, dar ce am povestit mai sus chiar mi s-a intamplat. Am ajuns acasa, m-am schimbat, mi-am luat echipamentul si am plecat din nou. Am alergat nu pentru a slabi, nici macar pentru a ma mentine ci doar pentru ca aveam nevoie sa imi eliberez mintea. Acum ca v-am povestit aceasta scurta intamplare cred ca e timpul sa trec la subiectul articolului.

1. Te ajuta sa scapi de stres

Pai daca tot se leaga de ce am povestit, de ce sa nu incep chiar cu asta? Cand alergi, corpul tau produce endorfine, o substanta chimica ce iti da o stare de placere. Stiu, e oarecum in contradictie cu ceea ce experimentezi cand esti incepator si alergi. Asta pentru ca atunci cand alergi pentru prima oara tinzi sa te concentrezi pe efortul si dificultatea a ceea ce faci. Totusi, mereu cand ajungi la finish, vei simti o stare de bine. Poti spune ca alergatul e cel mai sanatos drog 😀 .

2. Iti creste stima de sine

E logic. Daca alergi, vei obtine eventual si acel corp mult dorit, te vei uita in oglinda si vei spune „uite ce chipes sunt”. Sau vei ajunge sa concurezi la maratoane, vei castiga si atunci te vei putea lauda la toti prietenii. Dar chiar si daca alergi o singura cursa tot vei putea fii la final mandru ca ai reusit sa te invingi pe tine si eventual ca ti-ai batut recordul.

3. Te ajuta sa devii mai increzator

Ce se intampla cand alergi? Poate eu sunt nebun, dar mereu aud o voce in cap ce-mi spune sa ma opresc, ca nu mai pot si ca e cazul sa ma dau batut. Cu toate acestea am reusit sa o inving de o gramada de ori si de fiecare data cand fac asta ma simt mai bine, mai increzator si mai motivat. Acea voce din cap este cel mai mare dusman al nostru pentru ca reprezinta limitele pe care ni le impunem fiecare. Invinge acest dusman si cu siguranta vei reusii sa il invingi si in alte planuri.

4. Iti da energie

Evident, nu imediat ce ai terminat o tura, insa e destul de clar ca persoanele ce fac sport pe termen indelungat, vor avea si mai multa energie. Sa nu mai vorbim de starea de optimism si fericre.

Daca nu te-am convins inca, incearca si tu. Practic alergatul e cel mai bun lucru gratuit pe care il poti face pentru tine. Stiu ca acum nu prea mai e vremea pentru asta, dar inca mai avem norocul de cate 1/2 zile insorite o data la ceva timp, asa ca incearca sa profiti de ele… cel putin pana la primavara 😀

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Reparatii frigidere Chirita spune:

    Eu folosesc alergatul de unul singur, pe langa faptul ca uit de tot si de toate golesc mintea apoi epuizat fizic dar odihnit mental gasesc solutii mai bune .Alerg trei zile nu mai mult de 2 ore . Nu stiu daca este putin sau mult pentru mine este perfect se simte relaxarea. Cu respect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *